Het is eind november en een drukte van belang in het kasteel van Sinterklaas. Iedereen is druk bezig om de spullen in te pakken. Sinterklaas vertrekt vandaag met zijn Pieten naar Nederland. Er is nog zoveel te doen.

Wanneer alles klaar is, staan alle Pieten in een rij te wachten bij de boot. Sinterklaas is al aan boord. De Hoofdpiet roept de naam van elke Piet, die moet de vinger opsteken en mag dan naar de stoomboot toe.

Als de Hoofdpiet de naam van Kleine Piet roept, blijft het stil. Schrijfpiet helpt Hoofdpiet. Als hij de naam van een Piet hoort roepen, dan zet hij een streepje achter die naam op de lijst. “Het is ook altijd hetzelfde met Kleine Piet, altijd moet je hem gaan zoeken,’moppert Schrijfpiet, hij is nooit op tijd!

“Ik ga wel even kijken “zegt Racepiet, maar dat is niet nodig. Daar komt Kleine Piet al aan.
“Hier ben ik al”roept hij. Hij wil met wel 5 zware koffers de trap af gaan.
Nog voor Sinterklaas kan roepen ‘Niet doen!’, gaat het fout. Rommel de bommel, Kleine Piet rolt zo met alle koffers de trap af.
“Jij kan ook nooit eens normaal doen”, moppert Schrijfpiet.
Kleine Piet kijkt beteuterd Sint en Sint moet er wel een beetje om lachen.
“Heb je je pijn gedaan? vraagt Sint aan Kleine Piet. “Waarom heb je zoveel koffers bij je?”
“Dan weet ik zeker dat ik niets vergeten ben” en vol trots laat Kleine Piet zien wat er allemaal in zijn koffers zit: speelgoed, kleding, tandenborstel en wel 5 knuffels.
“Maar zoveel heb je helemaal niet nodig! In Nederland verkopen ze ook knuffels en speelgoed hoor” zegt Sinterklaas.
“O, dat wist ik niet!” zegt Kleine Piet verlegen. “Je mag 1 knuffel en 1 boek of ander speelgoed meenemen. En ook je pyjama, je tandenborstel, schoon ondergoed en tandpasta. De rest kopen we later wel in Nederland”, zegt Sinterklaas.
Schrijfpiet zucht eens diep. Wat is het toch een apart pietje.
Dan vertelt Sinterklaas aan zijn Pieten waarom Kleine Piet een beetje bijzonder is. In het hoofd van Kleine Piet werkt het op een wat andere manier dan bij de meeste mensen.

Sinterklaas legt uit dat er een moeilijk woord voor is: Kleine Piet is autistisch en heeft ADHD.
”En zal ik jullie eens een geheimpje verklappen?, glimlacht Sinterklaas, ‘Racepiet heeft hetzelfde als Kleine Piet. En moet je zien hoe groot en stoer die geworden is.’’ Alle Pieten lachen.
’Racepiet, wil jij goed op onze bijzondere Kleine Piet letten?”, vraagt Sinterklaas. ‘Dat doe ik Sint’, zegt Racepiet. Kleine Piet glimt van trots.

Hoofdpiet en Schrijfpiet gaan weer verder met de namen roepen en streepjes zetten. Als alle Pieten aan boord zijn, kan de reis beginnen.

 

Lees verder in het boek "De avonturen van Kleine Piet" hoe dit verder gaat...

Steun ons met een donatie

Copyright © 2011-2017
Teksten: Jody Hens
Illustraties: Elisa Aurik

Alle Rechten voorbehouden.